• DrD Plasztikai Stúdió

Emlő Implantátumok Használatára Vonatkozó Egyetértő Nyilatkozat
1998 Július 4., Regensburg
PLASZTIKAI SEBÉSZETI MŰKÖDÉST és ANYAGOK MINŐSÉGÉT ELLENŐRZŐ EURÓPAI BIZOTTSÁG

 

 

EQUAM Consensus Declaration on Breast Implants
4 July 1998, Regensburg
EUROPEAN COMMITTEE ON QUALITY ASSURANCE AND MEDICAL DEVICES IN PLASTIC SURGERY

 

1. Napjainkban a szilikon széles körben használt és alapvető anyag mindennapi életünkben. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. Az orvostudomány és a sebészet más területein is használnak szilikonból készült implantátumokat és orvosi eszközöket, melyek használata gyakran nélkülözhetetlen nemcsak a jóléthez, de a túléléshez is.

 

2. Folyamatosan végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a szilikon zselével töltött implantátumok sem emlőrákot, sem másmilyen rosszindulatú betegséget nem okoznak.

 

3. Rendelkezésünkre álló tudományos - klinikai, immunológiai, epidemiológiai - vizsgálati adatok meggyőzően bizonyítják, hogy a szilikon-zselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen autoimmun vagy kötőszöveti betegséget.

 

4. Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy olyan kórképek léteznének mint "szilikon-allergia", "szilikon-intoxikáció", "atipikus szilikon betegség" vagy egy "új szilikon betegség". Minden implantátum beültetés után fellép egy normális idegentest-reakció, de ez nem immunbetegség.

 

5. A szilikon implantátumok sem a terhességet, szoptatást, sem a szoptatott gyermek egészségét nem befolyásolják hátrányosan.

 

6. Mellimplantátummal rendelkező betegek rendszeres ellenőrzést igényelnek és indokolt esetben az emlők képalkotó vizsgálata szükséges.

 

7. A szilikont kimutató laboratóriumi teszteknek nincs klinikai értéke. Specifikus szilikon-ellenes antitesteket nem észleltek.

 

8. Az EQUAM szerint nagy szükség van a szilikon mellimplantátumokra vonatkozó egységes, specifikus EU-szabványra. Az EQUAM az európai államok megegyezését sürgeti ezen a téren.

 

9. Az EQUAM a mellimplantátumok továbbfejlesztése céljából folyamatos klinikai- és alapkutatásokat ill. a plasztikai sebészet további fejlesztésére új technológiákat szorgalmaz.

 

10. Objektív média közlemények hozzájárulnak a betegek megnyugtatásához. Az EQUAM folyamatosan biztosítja az implantátumokra és az új technológiákra vonatkozó legfrissebb adatokat a plasztikai sebészet területén.

 

 

www.iquam.org

www.ipraf.org/committees/equam.html