• DrD Plasztikai Stúdió

Szilikon mellimplantátum beültetés után búvársport folytatható-e?

Szilikon implantátum felépítése zárt rendszer, mivel a szilikon héj hermetikusan szilikon zselével van kitöltve. Búvárkodás során az implantátum nem kerül kapcsolatba a külvilággal, ezért a szervezetre nehezedő nyomást jobban elviseli, mint a test más szövetei: külső nyomás növekedésekor fizikailag összenyomhatatlan, mert folyadékszerű anyag tölti ki; emelkedéskor létrejövő nyomáscsökkenésnél térfogata szintén nem változik.

Mindebből az következik, hogy szilikon implantátumot viselő hölgyek éppen úgy végezhetnek merüléseket, mint bármely búvár.

 

Amire fokozottabban kell figyelniük, az a ruházat megfelelő kiválasztása, beleértve a kényelmes, női szabású jacketet is, hogy a felszerelés okozta nyomás ne az implantátumot viselő mellekre neheződjön. Kényelmetlen felszerelés az implantátumok elmozdulását okozhatják. Más szabadidősporthoz hasonlóan, búvárkodás esetében is javasolt a megfelelően kényelmes sportmelltartó ill. fürdőruha viselése a búvárruha alatt.

 

Ha merükléseket követően repülőút következik, implantátumot viselő hölgyekre ez szintén nem veszélyes, természetesen az előírt  no-fly időt nekik is meg kell tartaniuk.

 

Implantátum műtétet követően min. 3 hónap merülésmentes időszakot javaslok, mely elegendő ahhoz, hogy az implantátumok körüli szövetek regenerálódjanak és a végleges hegek kialakulhassanak.